BUCA'DAKİ BASİT BİR HATA DEĞİL, BİLE İSTEYE VURGUN… BAŞKANLAR DUMAN VE KILIÇ İLE İŞ İNSANLARI BEKTUR VE ALTUN'DAN HESAP SORULSUN…

İzmir’in Buca İlçesi Adatepe Mahallesi’nde ünlü iş insanı Mehmet Bektur’a ait halka açık TAPDİ Oksijen şirketinin 2022 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) 165 milyon liraya aldığı arsada yapılan inşaattaki skandalı ilk biz haber yaptık. 1 Temmuz 2024 tarihinde yayınladığımız haberde ÖİB’in 6 kat imar izniyle sattığı arsada TABDİ Oksijen ile kat karşılığı sözleşme imzalayan Altun Yapı şirketine 15 kat çıkma imkanı tanıyan yapı ruhsatı verildiğini duyurduk. Büyükşehir Belediyesi’nin de skandala el koyduğunu ve ruhsatı iptal etmeye yanaşmayan Buca Belediyesi’ne karşı dava açtığını da yazdık.

RUHSAT TAMAMEN İPTAL EDİLDİ

İşte şimdi mahkeme, daha önce yürütmesini durdurduğu skandal ruhsatı bu defa tamamen iptal etti. Büyükşehir Belediyesi, bu gelişmeyi dün resmen duyurdu. Bu olay, İzmir yerel yönetimler tarihine geçecek ve imar rantına en büyük örneklerden biri olacak bir skandaldı ve nihayetinde mahkeme gerekeni yaptı. Ancak inşaat tamamlanma aşamasına getirildi ve belki de atı alan Üsküdar'ı geçti.

İptal kararı alındı ama bu olay burada kalmamalı… Bu ruhsatı veren Buca Belediye eski Başkanı Erhan Kılıç’tan ve imar bürokratlarından da Büyükşehir’in uyarısına rağmen ruhsatı iptal etmeyen şimdiki Başkan Görkem Duman ve sorumlu bürokratlarından da hesap sorulmalı… Kılıç 1 Temmuz’da haberi yaptığımızda bizi aramış ve kendini savunmuştu. Ancak imar konularında hiçbir bilgisi olmayan biri bile baktığında ortada büyük bir yanlışın olduğunu şıp diye anlardı.

BU ÖYLE BASİT BİR HATA DEĞİL

 

(İş insanı Mehmet Bektur'a ait TAPDİ Oksijen firması, ÖİB'in 6 kat imarla ticaret alanı olarak sattı arsayı aldı ancak 15 katlı konut ve ticaret alanı olarak müteahhite verdi.)

Çünkü, Buca’da yürürlükteki imar planlarında ‘konut ve ticaret seçenekli konut alanları’na 15 kat izni verilebiliyordu ancak burası sadece ‘ticaret’ alanında kalıyordu ve izin verilen kat yüksekliği de ÖİB’in belirlediği gibi sadece 6 kattı. İş insanı Mehmet Bektur’un şirketi de burayı 6 kat imarlı olduğunu bilerek almıştı. Ama her ne olduysa belediyeden burası “ticaret + konut imar alanı” imiş gibi 15 katlık ruhsat verildi. Bu yüzden eski Başkan Kılıç ve bu ruhsatta imzası olanlar yargı önünde mutlaka hesap vermeli. Bu, öyle dalgınlığa gelip gözden kaçırılacak basit bir hata falan değil.

DUMAN’IN TAVRI İNŞAATI BİTİRTTİ!

Şu anki Başkan Görkem Duman’ın da buradaki sorumluluğu da soruşturulmalı. Çünkü, Büyükşehir buradaki ruhsatın kanuna aykırı olduğunu tespit etmiş ve aylar öncesinden Duman’ı ve belediyeyi, “Bu ruhsatı iptal et” diyerek uyarmıştı. Ancak Duman, “Mahkeme kararı olmadan iptal etmem” diyerek bu inşaatın ilerlemesi için arsa sahibi ve müteahhit firmalara imkan sağladı. İnşaat, yürütmeyi durdurma kararı çıkana kadar bitme aşamasına geldi. Bu arada, yürütmeyi durdurma kararına rağmen bile inşaatın sürdüğü yönünde basında çok sayıda haber yer aldı.

BEKTUR VE ALTUN DA UNUTULMAMALI

(Skandal inşaatı yapan müteahhitlik firması Altun Yapı'nın sahibi Serkan Altun)

İki başkandan hesap sorulurken iş insanları Bektur ve Altun ile birlikte şirketlerinin de bu çevrilen ruhsat oyununda payı olan yetkilileri de soruşturulmalı. Yargı ve devletin ilgili kurumlarının bu işin üzerine gitmesi şart. Biz de bunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Çünkü dediğimiz gibi, bu, “yanlışlıkla oldu” denilerek geçiştirilecek bir hata değil göz göre göre yapılmaya çalışılan büyük bir rant vurgunu girişimidir. Bunun hesabının da sorumlularından yargı önünde sorulması şarttır. Suçu olan varsa cezalandırılmalıdır.