İZMİR'DEKİ BU TALANA DUR DENİLSİN ARTIK!

ERHAN GÜLENÇ YAZDI…

Türk turizminin İzmir’deki gözde merkezi Çeşme ilçesinde yıllardır süren ve ilçe halkını da isyan ettiren bir talan var. Uyanık müteahhit ve şirketler, Alaçatı’dan Boyalık’a, Dalyanköy’den Paşalimanı’na kadar ilçenin doğa harikası mücevher bölgelerinde normal koşullarda hiçbir şekilde inşaat yapamayacakları sahil bandında sanki turizm yatırımı yapıyormuş gibi gösterip bal gibi de villa, konut, rezidans inşa edip yüksek fiyatlara satıyorlar. Bugüne kadar içlerinde İzmir kamuoyunun da yakından bildiği bazı inşaat firmalarının yanı sıra ülkede tanınmış birçok şirket de bunu yaptı veya yapıyor. Böylece, sınırlı sayıda kıyı ve adı üzerinde kumsal halka kapatılıp parayı bastıranın kullanımına açılıyor.

KAT İRTİFAKLI DEĞİL ARSA PAYLI TAPU VERİYORLAR

Kurulan çark şöyle işliyor: Önce kıyı kenar bandı içerisinde yapılacak inşaat için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm yatırım belgesi alınıyor. Ardından buraya turizm tesisi adı altında istenen inşaatlar yapılıyor. Bu arada normalde 2 kata kadar sınırlı yükseklik de turizm yatırım belgesi ile 6 kata kadar çıkarılabiliyor. Bu Bakanlık’tan yatırım teşviği bile alınıyor.

İZMİRLİ İŞ İNSANLARININ ORTAK OLDUĞU ŞİRKET

Ancak milyonlarca lira ödeyen alıcılara kat irtifaklı veya kat mülkiyetli tapu vermeye gelince ‘pardon’ deniliyor. “Siz bu kadar para ödediniz ama size kat irtifaklı yerine arsa paylı tapu veriyoruz deniliyor. Yani, siz milyonlarca dolar ödeyip suit adı altında lüks konutu alıyorsunuz ancak karşılığında kat irtifaklı veya kat mülkiyetli tapu bile alamıyorsunuz. İşte bu konuda İzmir’de çok sayıda ünlü iş insanının da güç birliği yaparak kurdukları ve Borsa İstanbul’da halka açık olan Mistral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) da Boyalık’ta benzer bir işe imza attığını öğrenince şok yaşadık. Firmanın tanınmış Kora Ailesine ait arsada kat karşılığı sözleşme imzalayarak yaptığı Kumsal Boyalık isimli 7 bloklu projede de aynı şey yapılıyormuş meğer…

DİPNOTTA ŞOK İFADELER YER AALIYOR

Şirketin Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) geçtiğimiz 19 Eylül’de bildirdiği Finansal Rapor’la ilgili şikayet ve bildirimlerin ardından KAP’ı açtık. Finansal rapordaki 6 numaralı dipnotu okuyunca gözlerimize inanamadık. Söz konusu dipnotta Çeşme Boyalık’ta inşa edilen şirket projesi ile ilgili aynen şu ifadeler yer alıyor:

“1 Temmuz 2024 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler tarafından ilgili gayrimenkulün turizm amaçlı kullanım dışında kullanılamayacağına veya konaklama birimleri üzerinde devre mülk, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulamayacağına, yararlanma, kullanma ve yönetimi ilişkin antlaşmaların tapu siciline şerh edilemeyeceğine ilişkin şerh bulunmaktadır. Bu şerhin kapsamı dışında, kat mülkiyeti kurulamayan bağımsız bölümler yani Suit Birimler ‘Arsa paylı Suit Birim Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi’, kullanım ve yönetim sözleşmesi ile birlikte ‘Düzenleme Şeklinde Paylaşım Kullanım ve Yönetim Sözleşmesi’ ve ‘Yasal Önalım Hakkından Feragat ve Şüyuun İdamesi Mülkiyeti Sözleşmesi’ ile arsa paylı tapu vererek satılmaktadır.”

ÇOK BÜYÜK PARALAR DÖNÜYOR

Düşünebiliyor musunuz İzmir ve Türkiye’den bazı müteahhitlerin başvurduğu bu ‘hülle’ yöntemine kentimizin önemli iş insanlarının ortak olduğu bu şirket de başvurmuş… Bu şekilde mavi bayraklı plajda7 blokta 88 suit inşa edildiği dikkate alındığında burada yapılacak hasılat belki de 100 milyon doların çok üzerinde. Allah aşkına bu olacak iş mi?

Çeşme’de artık iş çığrından çıkmış durumda. Bu tabloya bir son vermenin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Bu talana dur demek için devletin ilgili birimleri ne zaman harekete geçecek?