İZMİR'İN ÇİMENTO DEVİNDEN SÜRPRİZ HAMLE… BORNOVA'DAKİ ARAZİLERE GAYRİMENKUL PROJESİ HAZIRLIĞI…

İzmir’in sanayideki amiral gemilerinden Batıçim Batı Anadolu Çimento A.Ş, büyük bir yeniden yapılanma başlattı. Firma Yönetim Kurulu’nun Sermaye Piyasası Kuruyu (SPK) ve şirket genel kurulunun onayına sunulmak üzere aldığı karar çerçevesinde Batıçim, çimento üretim işini tamamen iştiraki Batısöke Çimento A.Ş’ye devredecek. Bornova’daki çimento fabrikası da bu çerçevede burada bir gayrimenkul projesi gerçekleştirilene kadar Batısöke’ye kiralanacak ve üretim de bu şirket tarafından sürdürülecek. Bu çerçevede "Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş." olan şirket unvanı da "Batıçim Batı Anadolu A.Ş." olarak değiştirilecek. Batıçim Batı Anadolu A.Ş. ise, grubun gayrimenkul, enerji ve liman işletmeciliği gibi alanlardaki yatırımlarına yoğunlaşacak ve kendisinin ana hissedar olduğu 5 şirketle ilgili ana yönlendirici görevi üstlenecek. Bornova’da kent merkezinde kalan Batıçim ve Çimentaş fabrikalarının gerekli imar düzenlemeleri yapılarak taşınması talepleri yıllardır tartışılıyor. Batıçim’in bu hamlesiyle Naldöken’deki arazilerinin üzerinde gayrimenkul projesi geliştirilmesi ve kısa vadede olmasa da tesisin taşınması için de ilk adım atılmış olacak.

(Batıçim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Aydın)

 

GAYRİMENKUL YATIRIM FONU KURUYOR

İsmi değişen şirket, Bornova’daki fabrika arsası ve yanındaki diğer arsalarla birlikte toplamda 700 dönüme yaklaşan alanda ve geçtiğimiz günlerde imar planları değiştirilen Erzene Mahallesi’ndeki arazi ile şirketin çok sayıdaki gayrimenkulüi üzerinde projeler geliştirilecek. Bu amaçla ya “gayrimenkul yatırım fonu” kuracak ya da bu amaçla benzer yapıda bir veya birden fazla fon kurulması amacıyla SPK tarafından yetkilendirilmiş portföy yönetim şirketlerinden birisini görevlendirecek. Bu arada şirketin ana yapılanması ve faaliyet alanı değiştiği için hissedarlıktan ayrılmak isteyecek ortakların payları şirket tarafından satın alınacak.

BORNOVA’DA ÜRETİM İNŞAATA KADAR SÜRECEK

Grubun çimento üretimi ise, tamamen Batısöke bünyesinde gerçekleştirecek. Bornova’daki fabrika arsası, burada bir gayrimenkul projesi başlatılana ve bu proje fabrika binasının kaldırılmasını gerektirecek aşamaya gelinceye kadar üretimine Batısöke bünyesinde devam edecek. Buradaki arazi çok büyük olduğu için, fabrika tesislerine ulaşıncaya kadar diğer araziler üzerinde öncelikle gayrimenkul projesi geliştirilebileceği  ve böylece Bornova fabrikasının uzun bir süre üretime de devam edebileceği kaydediliyor. Öte yandan Batıçim Batı Anadolu A.Ş. Aliağa’daki iştiraki Batı Liman şirketine ait arsayı devralıp burada en az 2 milyon ton kapasiteli bir çimento değirmeni kuracak.

Firmadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bilgilendirmede, Grubun operasyonel verimliliğinin artırılması, Batısöke Çimento’nun mali tablolarının iyileştirilmesi ve finansal yapısının güçlendirilmesi ile Batını Anadolu Şirketler Grubu’nun çimento üretim ve satış operasyonlarının daha etkili ve verimli bir şekilde yönetilmesi için Yönetim Kurulu kararı alındığı belirtildi.

Bu kapsamda Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş.'nin sahip olduğu Bornova’daki çimento fabrikası, tüm üretim araç ve gereçleriyle birlikte, Bornova Fabrikası arazisi üzerinde bir gayrimenkul projesi başlayıp da gayrimenkul inşaatları fabrika tesis sınırına gelinceye kadar geçecek süre boyunca Batısöke Çimento tarafından kiralanacak. Arazi çok büyük olduğundan, aslında aynı anda gayrimenkul projesi yürütülürken diğer taraftan fabrikanın da üretime devam edebilecek durumda olduğu ve yönetim kurulunun da bunu gerçekleştirme hedefinde olduğu aktarıldı.

Batıçim'in sahip olduğu çimento üretimi için gerekli hammadde ruhsatları, hukuken mümkün olan yöntemle Batısöke firması tarafından kullanılacak. Batıçim'in bu sahalarda sürdürmekte olduğu faaliyetler de yine aynı şirket tarafından gerçekleştirilecek.

Şirket unvanının değiştirilmesi ile paralel olarak borsa hisse kodunun değiştirilmesi ve şirket ana sözleşmesinin değiştirilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu ve Ticaret Bakanlığı’na başvurulacak. Her iki kurumun onayının ardından genel kurul gerçekleştirilecek.